Do 16 czerwca można zgłaszać najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną i lokalną na konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Finał wojewódzki, podczas którego zostaną wybrane najlepsze dania, odbędzie się 2 lipca w Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu.
W konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe drużyny reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich.
Celem konkursu jest promocja regionalnych produktów oraz przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w unijnych i krajowych systemach jakości żywności. Jego ideą jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. To także idealny sposób na zgłębianie wiedzy o produktach i potrawach regionalnych, a także możliwość wymiany doświadczeń pomiędzy pasjonatami szukającymi starych częściowo zapomnianych smaków, chcącymi ocalić je od zapomnienia.
Zgłoszenia można przesyłać pocztą tradycyjną na adres Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ul. Główna 1, 49-330 Łosiów z dopiskiem dział WGDiA lub elektroniczną: wgdia@oodr.pl
Szczegółowe informacje wraz z regulaminem i kartą zgłoszeniową można znaleźć na stronach www.odnowawsi.eu oraz www.oodr.pl.